“Veď sa liečim tak prečo nemôžem šoferovať?”

Vplyv liekov a psychických porúch na psychickú spôsobilosť na vedenie motorového vozidla

Vedenie motorového vozidla si vyžaduje vysokú mieru koncentrácie a rýchle rozhodovanie. Hoci je všeobecne známe, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok je nezákonné, mnoho ľudí si neuvedomuje, že lieky a psychické poruchy môžu rovnako negatívne ovplyvniť schopnosť bezpečne viesť vozidlo.

Vplyv liekov na šoférovanie

Mnohé legálne lieky, či už na predpis alebo voľne dostupné, môžu ovplyvniť schopnosť bezpečne šoférovať. Bežné lieky na alergiu alebo nádchu môžu spôsobiť ospalosť, nevoľnosť či rozmazané videnie, čo je nebezpečné nielen pre vodiča, ale aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Lieky na spanie môžu mať podobné účinky, pričom ich vplyv môže pretrvávať aj na druhý deň ráno po zobudení. Nebezpečenstvo sa môže objaviť aj pri kombinácii dvoch rôznych liekov, ktoré samostatne nemajú výrazné vedľajšie účinky, ale v kombinácii môžu spôsobiť nepredvídateľné reakcie. Zvlášť opatrní by ste mali byť pri nových liekoch alebo pri zvýšenej dávke tých, ktoré už poznáte.

Psychické poruchy a šoférovanie

Psychické poruchy môžu ovplyvniť šoférovanie rôznymi spôsobmi. Poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD) môžu znížiť schopnosť sústrediť sa na cestu, čo zvyšuje riziko nehôd. Úzkosť a stres môžu viesť k nadmernej reakcii alebo panike, čo môže byť nebezpečné v náročných dopravných situáciách. Depresia môže spôsobovať zníženú motiváciu a zvýšenú únavu, čo negatívne ovplyvňuje reakčné schopnosti vodiča. Bipolárna porucha prináša obdobia mánie, keď môže vodič riskovať, a obdobia depresie, keď môže byť príliš pomalý v reakciách. Schizofrénia môže spôsobiť halucinácie alebo bludy, ktoré narušujú pozornosť. Posttraumatická stresová porucha (PTSD) môže spôsobiť flashbacky a silné reakcie na spúšťače, čo môže viesť k nebezpečným situáciám na ceste.

Bezpečne na cestách

Je nevyhnutné, aby osoby s psychickými poruchami alebo tí, ktorí užívajú lieky, konzultovali so svojimi lekármi alebo terapeutmi, či je pre nich šoférovanie bezpečné. Lekári by mali upozorniť na možné vedľajšie účinky, ktoré môžu ovplyvniť šoférovanie. Všetci vodiči by mali byť zodpovední a opatrní, aby zabezpečili svoju bezpečnosť a bezpečnosť ostatných na cestách. Bezpečné šoférovanie vyžaduje bdelosť, sústredenie a jasný úsudok. Ak máte akékoľvek pochybnosti o svojej schopnosti bezpečne viesť motorové vozidlo, je lepšie sa šoférovania zdržať a nájsť alternatívny spôsob dopravy.

Zdroje:

https://www.nhtsa.gov/drug-impaired-driving/dangers-driving-after-taking-prescription-drugs-or-over-counter-medicines

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/some-medicines-and-driving-dont-mix

https://www.drive.com.au/caradvice/the-complicated-relationship-between-mental-health-and-driving/

https://www.arrivealive.mobi/mental-health-and-driver-fitness



Mgr. Karol Kleinmann

Vyštudoval odbor psychológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2014 ukončil špecializačné štúdium atestáciou z klinickej psychológie. Na Slovenskej Zdravotníckej Univerzite získal certifikát na certifikovanú činnosť Dopravná psychológia s licenciami vydanými Slovenskou komorou psychológov. V tomto odbore aj reprezentuje Slovensko ako člen medzinárodnej pracovnej skupiny TPI – Transport Psychology International a EFPA. Je absolventom 5-ročného výcviku v Systemickom koučingu a managemente v Prahe.

Previous
Previous

Bezpečnosť mladých vodičov na cestách: Aktuálne štatistiky a trendy

Next
Next

Prečo je aj zostatkový alkohol nebezpečný?