Rozvod - 4 princípy ako ho zvládnuť

    Zvládanie rozvodu nie je jednoduché - pre nikoho. Aj keď je toto obdobie náročné, chceme vám ukázať, že existujú efektívne prístupy a techniky poradenstva, ktoré môžu pomôcť zvládnuť tento proces, najmä ak sa proces rozvodu prináša veľkú bolesť a utrpenie pre všetky zúčastnené strany. Našim cieľom je poskytnúť vám užitočné informácie a podporu na tejto ceste.

Existujú princípy a techniky poradenstva, ktoré môžu pomôcť urobiť proces ľahšie zvládnuteľný, obzvlášť keď dôjde ku komplikáciám medzi partnermi.

    1. Regulácia vlastného správania, nie toho druhého

    Počas rozvodu môžu emócie a hnev rásť, čo vedie ľudí k tomu, aby sa správali spôsobmi, ktoré nemusia presne reprezentovať, ako sa naozaj cítia. Dôležité je nereagovať na správanie druhej strany rovnakým spôsobom, aby nedošlo k eskalácii situácie. Je potrebné si uvedomiť, že nemôžete kontrolovať, ako sa cíti alebo správa druhá osoba, ale môžete si vybrať, ako sa budete správať a reagovať vy.
Je dôležité si uvedomiť, že nemôžete ovplyvniť pocity alebo činy druhej osoby, ale máte možnosť rozhodnúť sa, ako sa zachováte a odpoviete. Občas môže byť prospešné si vziať chvíľu na premýšľanie, čo vám pomôže vyhnúť sa rýchlym reakciám, ktoré by ste neskôr mohli oľutovať.

    2. Očakávajte neočakávané

    Môže sa zdať, že poznáte svojho partnera úplne a viete, ako zareaguje v tejto náročnej situácii, ale v skutočnosti ste na neprebádanom území. Zranenie a pocity zrady môžu spôsobiť, že ľudia budú konať nepredvídateľne a prekvapivo.

“Stáva sa, že partner, ktorý je obvykle tichý a ústupčivý, začne prejavovať silné emotívne výbuchy alebo sa stane neústupčivým pri rokovaniach o majetkových záležitostiach”, dodáva klinický psychológ Karol Kleinmann. 

    3. Dajte prednosť odpusteniu

    Rozvod môže byť výsledkom toho, že jeden alebo obaja partneri zranili druhého konaním alebo nekonaním. Odpustenie je však kľúčové pre pohyb vpred. Prejav odpustenia nie je jednoduchý, je to proces, ktorý si vyžaduje čas a úsilie, ale vytvára základ pre pozitívnejšiu budúcnosť.

"Odpustenie v kontexte rozvodu je nielen konštruktívnym aktom smerom k druhému, ale je to cesta k sebauzdraveniu a vytvoreniu zdravšieho základu pre budúce vzťahy a osobný rast."

    4. Zameranie na svetlejšiu budúcnosť

    Proces rozvodu môže pôsobiť temne a bolestivo. Je dôležité pamätať na to, že jedna alebo obidve strany dúfajú, že opustia nefungujúce manželstvo za lepšiu budúcnosť, buď sami, alebo s niekým iným. Predstavovanie si šťastnejšej budúcnosti môže pomôcť prekonať tento náročný čas.

“V terapeutickom procese s klientom plánujeme želanú budúcnosť, než aby sme svoju energiu míňali na opis negatívnej minulosti, ktorú už aj tak nezmeníme. Môže sa to zdať ako jednoduchý princíp, no prekvapivo veľa ľudí robí opak” uzatvára klinický psychológ a terapeut Karol Kleinmmann. 

    Uvedomujeme si, aké náročné a bolestivé môže byť prechádzanie komplikovaným rozvodom. Naši psychológovia sú tu, aby vám poskytli empatickú a ľudskú podporu, pomohli vám spracovať a zvládnuť emocionálne výzvy, ktoré s tým súvisia. 

    Zdôrazňujeme dôležitosť seba-starostlivosti a udržiavania zdravého životného štýlu, čo môže výrazne napomôcť vášmu uzdravovaniu a adaptácii na novú životnú situáciu. S nami nebudete prechádzať týmto obdobím sami.




Mgr. Karol Kleinmann

Vyštudoval odbor psychológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2014 ukončil špecializačné štúdium atestáciou z klinickej psychológie. Na Slovenskej Zdravotníckej Univerzite získal certifikát na certifikovanú činnosť Dopravná psychológia s licenciami vydanými Slovenskou komorou psychológov. V tomto odbore aj reprezentuje Slovensko ako člen medzinárodnej pracovnej skupiny TPI – Transport Psychology International a EFPA. Je absolventom 5-ročného výcviku v Systemickom koučingu a managemente v Prahe.

Previous
Previous

Cesta k úspešnému dodržaniu novorčných predsavziatí

Next
Next

Rozvodová realita: Štádia vyrovnávania sa a nový začiatok