Rozvodová realita: Štádia vyrovnávania sa a nový začiatok

   Pokiaľ v manželstve cítime, že naše potreby či očakávania nie sú opakovane vypočuté a rozhovor s partnerom o našich pocitoch nevedie k zlepšeniu nášho vzťahu môžu sa objaviť aj iné dôvody, ktoré nás vo vzťahu zraňujú. Ak v takýchto situáciách u jedného či druhého partnera prevážia negatívne pocity a sklamania, rozvod môže spôsobiť mnohoročné a nekončiace nepriateľstvo. V tento moment je vhodné vyhľadať psychologickú pomoc. Pocity viny a frustrácie sa môžu objaviť aj u partnera, ktorý návrh na rozvod podáva. Pokiaľ nám partner predloží návrh na rozvod zvyčajne prechádzame psychologickými štádiami straty a žiaľu.

   V prvom  štádiu šoku sme zasiahnutí príliš silnými emóciami. Môžeme sa cítiť  otupení alebo úzkostní a počas tohto štádia sa možno rozhodnete, že budete odmietať partnerove pokusy podať návrh na rozvod alebo odísť zo spoločnej domácnosti. Môžete mať tendenciu odkladať oznamenie rodine a priateľom, že sa rozvádzate. V niektorých prípadoch hrozí až patologické správanie (začnete piť alkohol, prejedať sa alebo nadmerne míňať peniaze). Pre lepšie zvladnutie náročných situácií spojených s rozvodom je často účinné vyhľadať psychologickú podporu.

   V ďalšom štádiu otupenosť zmizne a môžu sa vrátiť pocity ako hnev, zlosť alebo úzkosť. Ako sa to môže prejavovať? Cítite sa extrémne napätí a vystresovaní, verbálne útočíte na bývalého partnera, hľadáte spôsoby, ako sa mu pomstiť, nepodporujete vzťah dieťaťa s druhým rodičom a otvorene kritizujete alebo ohovárate druhého rodiča pred deťmi. Všetky tieto kroky z Vašej strany sú pre deti ubližujúce a deti strácajú pocit istoty  a bezpečia. Keď prechádzate procesom rozvodu je celkom normálne mať depresiu alebo cítiť intenzívny smútok. U väčšiny rodičov a detí tieto pocity časom ustúpia. Keď však zistíte, že smútok pretrváva a zhoršuje sa, či už u Vás, alebo u vašich detí, mali by ste vyhľadať pomoc psychológa, ktorý Vás podporujúco prevedie cez toto náročné životné obdobie, ktorým rozvod rozhodne je.

   Posledným štádiom je akceptácia rozvodu. Akceptácia rozvodu neznamená, že by sa niekedy nemohli objaviť pochybnosti o sebe alebo svojich rozhodnutiach. V tomto štádiu nás čakajú úlohy, ktoré súvisia s pokračujúcim rodičovstvom a nevyhnutnou komunikáciou s bývalým partnerom/partnerkou. Komunikácia partnerov v čase rozvodu a po rozvode býva jednou z najťažších úloh v novo vzniknutej situácii. V spolupráci so skúseným psychológom  máte väčšiu šancu náročnú situáciu zvládnuť.   Niektoré vzťahy z pôvodnej rodiny môžu fungovať naďalej, - ako sú vzťahy so starými rodičmi alebo príbuznými, s ktorými ste dobre vychádzali, ale  budú fungovať v inej podobe ako doteraz. S bývalým partnerom môžeme mať viac-menej fungujúci vzťah. Zároveň to však znamená, že sme akceptovali zmeny, ktoré nám rozvod priniesol. Akceptácia rozvodu môže znamenať, že sa učíme  úspešne žiť svoj život v nových situáciách a vzťahoch.

Praktické rady v prípade, že ste sa rozhodli rozviesť.

  Žiadosť o rozvod pošlete alebo prinesiete na príslušný obvodný súd podľa posledného spoločného bydliska manželov,

  • ak tu má v čase podania bydlisko aspoň jeden z manželov

  • inak podávame žiadosť na príslušný súd toho manžela, ktorý návrh na rozvod nepodal

  V prípade nejednotného postoja k starostlivosti o maloleté deti v čase rozvodu a po rozvode Vás bude kontaktovať vyšší štátny úradník a pozve na informatívny pohovor,

  • bude Vás motivovať k rodičovskej dohode a určeniu výživného pre maloleté deti.

  • ak sa nebudete vedieť dohodnúť odporučí Vám psychologickú a mediačnú pomoc.

   Psychologickú pomoc Vám môže poskytnúť naše pracovisko ak sa tak rozhodnete.

Mgr. Iveta Jamáriková

Vyštudovala jednoodborovú  psychológiu. Odbor ukončila vysokoškolským vzdelaním II.stupňa. Od roku 2018 pracovala na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny na Referáte poradensko psychologickych služieb ako poradenský psychológ s agendou: práca s rodinným systémom, psychologické poradenstvo  pre jednotlivcov a páry, príprava a diagnostika žiadateľov pre náhradnú rodinnú starostlivosť, psychologické poradenstvo pre rodiny s adoptovaným dieťaťom. Pracovná špecializácia: individuálne psychologické poradenstvo pre dospelých.

Previous
Previous

Rozvod - 4 princípy ako ho zvládnuť