Zbrojný preukaz: Oveľa viac než len doklad

Zbrojný preukaz je oveľa viac než len papierový doklad. Je to symbol zodpovednosti, disciplíny a zároveň nevyhnutný nástroj na monitorovanie a riadenie vlastníctva zbraní. Ide o formálny dokument, ktorý oprávňuje držiteľa k vlastníctvu a používaniu strelných zbraní v súlade s platnými zákonmi a predpismi. Jeho získanie preto vyžaduje viac ako len vyplnenie formulárov. Získanie zbrojného preukazu je proces, ktorý testuje vaše schopnosti a znalosti v súvislosti s bezpečným a zodpovedným používaním zbraní.

 

Čo to ale presne znamená? Zbrojný preukaz nesie so sebou nielen práva, ale aj záväzky. Je spojený s prísnymi kritériami a procesmi testovania, ktoré sú zamerané na zabezpečenie toho, že len tí, ktorí sú dostatočne psychicky stabilní a zodpovední dostanú povolenie držať a používať strelné zbrane.

 

Kľúčovou súčasťou procesu získavanie zbrojného preukazu sú preto psychologické testy, ktoré musí každý záujemca absolvovať. Ich cieľom je posúdiť jeho psychickú spôsobilosť a identifikovať prípadné riziká spojené s držaním zbraní. Merajú jeho emocionálnu stabilitu, impulzivitu a schopnosť kontrolovať sa. Sú to testy, ktoré hlbšie hľadia do jeho mentálneho sveta a zabezpečujú, že zbrane sú v rukách tých, ktorí ich dokážu používať s rozvahou a zmyslom pre zodpovednosť.

 

Vzhľadom na tieto faktory testovanie na zbrojný preukaz je komplexný proces, ktorý zahŕňa niekoľko fáz. Prvú fázu testovania tvoria písomné psychologické testy. Tieto testy sú navrhnuté tak, aby poskytli psychológovi informácie o osobnosti a psychických vlastnostiach žiadateľa. Ich úlohou je posúdiť psychický stav jednotlivca, ktorý žiada o povolenie na držanie zbraní. Dokážu identifikovať rôzne psychické poruchy ako sú napríklad depresia, úzkosť, paranoidná porucha osobnosti alebo schizofrénia. Pri hodnotení rizika spojeného s držaním zbraní je identifikácia týchto problémov dôležitá a môže pomôcť predchádzať možným nebezpečným situáciám. Okrem psychických porúch hodnotia aj úroveň impulzivity a agresivity jedinca. Tieto testy obsahujú aj otázky, ktoré slúžia na zistenie pravdivosti odpovedí žiadateľa. Práve tento aspekt testu je takisto dôležitý pri posudzovaní dôveryhodnosti a spoľahlivosti jedinca a môže odhaliť pokusy o manipuláciu alebo skreslenie výsledkov.

 

Výsledky týchto testov majú vplyv na konečné rozhodnutie o udelení zbrojného preukazu a slúžia ako základ pre ďalšie kroky v procese testovanie. Je preto dôležité, aby žiadatelia pristupovali k týmto testom so serióznym a úprimným postojom a aby ich odpovede boli čo najpresnejšie a najrelevantnejšie. Výsledné hodnoty môžu totiž dopomôcť k potvrdeniu alebo vyvráteniu mentálnej spôsobilosti na držanie zbrane.

 

Ďalšou fázou v  testovaní na zbrojný preukaz je absolvovanie počítačových testov. Tieto testy sa na rozdiel od písomných nesústreďujú na psychické vlastnosti jedinca ale na jeho kognitívne schopnosti. Meranie týchto kognitívnych schopností pomáha zabezpečiť, že žiadatelia sú schopní rýchlo a efektívne reagovať na rôzne situácie spojené s používaním zbraní. Taktiež preverujú či žiadateľ dokáže kriticky myslieť a logický sa rozhodovať aby sa preukázalo, či je zodpovední a schopní uvažovať o dôsledkoch svojich akcií. Dôležitou úlohou týchto testov je aj identifikovať, či jedinec nie je náchylný k impulzívnemu a nezodpovednému správaniu. Vzhľadom na tieto kritéria sa úlohy v testovaní zameriavajú na preskúmanie žiadateľovej pozornosti, rýchlosti reakcií a logického úsudku. Jedná sa o štandardizované testy, ktoré poskytujú objektívne merateľné údaje o schopnostiach jedinca.

 

Poslednou časťou testovania je rozhovor so psychológom a podrobnejšia analýza výsledkov testov žiadateľa. Cieľom tohto rozhovoru je získať hlbší pohľad na osobnosť, motiváciu a schopnosti žiadateľa v súvislosti s vlastnením a používaním zbraní. Počas rozhovoru sa psychológ snaží zistiť, ako žiadateľ vníma zbrane, aké má skúsenosti so streľbou a aké sú jeho postoje k bezpečnostným otázkam. Tento rozhovor je dôležitým momentom, ktorý umožňuje žiadateľovi vyjadriť svoje názory a postoje a zároveň poskytuje psychológovi cenné informácie pre ďalšie posúdenie. Psychológ takisto rozoberá s jedincom aj výsledky jeho písomných a počítačových testov a v prípade nejasností sa môže dopytovať na jeho odpovede.

 

Pri testovaní na zbrojný preukaz existuje množstvo zaujímavých faktov a špecifík, ktoré je dôležité poznať. Napríklad proces testovania sa môže líšiť v jednotlivých krajinách a môže závisieť od miestnych zákonov a predpisov. Niektoré krajiny môžu mať prísnejšie kritériá a požiadavky na získanie zbrojného preukazu, zatiaľ čo iné môžu mať uvoľnenejšie pravidlá. V niektorých Spojených štátoch ako je napríklad Texas, môže byť proces získavania zbrojného preukazu relatívne rýchly a jednoduchý, s minimálnymi požiadavkami na školenie a žiadosti. Iné to je v krajinách kde sú prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní ako je napríklad Spojené kráľovstvo. Získavanie zbrojného preukazu v tomto štáte je oveľa náročnejšie a zložitejšie. Je preto dôležité, aby žiadatelia pred podaním žiadosti o zbrojný preukaz získali dostatočné informácie o miestnych požiadavkách a postupoch.

 

Na Slovensku je proces získavania zbrojného preukazu relatívne kontrolovaný a regulovaný. Získať ho môže len bezúhonná a spoľahlivá osoba, ktorá dosiahla vek 21 rokov. Výnimkou je vydanie zbrojného preukazu pre zbraň na poľovné účely osobe, ktorá má 18 rokov (ak je súčasne držiteľom poľovného lístka), alebo osobe, ktorá dosiahla vek 15 rokov, ak je členom štátnej reprezentácie v streleckej disciplíne (vyžaduje sa písomný súhlas jej zákonného zástupcu). Žiadateľ musí preukázať zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo lekárskym posudkom a psychickú spôsobilosť psychologickým posudkom. Od 1. mája 2011 sa sprísnili podmienky pre získanie zbrojného preukazu v zmysle detailnejšieho preskúmania práve psychickej spôsobilosti žiadateľa.

 

Počet zbraní na Slovensku medziročne stúpol približne o 35-tisíc. Na konci roka 2023 bolo evidovaných cca 442 000 kusov zbraní a počet držiteľov zbrojného preukazu bolo cca 154 000. Podľa štatistík Eurostatu sa Slovensko v rebríčku nachádza medzi krajinami s najmenším počtom úmrtí po útoku strelnou zbraňou.

 

Ďalšou zaujímavosťou je, že psychologické testy sa často kombinujú s praktickými skúškami streľby. Tieto skúšky sa vykonávajú na strelnici a ich cieľom je poskytnúť psychológom ďalšie informácie o schopnostiach žiadateľa riadne a bezpečne používať zbrane. Skúšky streľby sa môžu líšiť v závislosti od typu zbrane, ktorú žiadateľ chce vlastniť, a môžu zahŕňať rôzne cvičenia a scenáre, aby sa overili jeho schopnosti a zručnosti.

Mgr. Karol Kleinmann

Vyštudoval odbor psychológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2014 ukončil špecializačné štúdium atestáciou z klinickej psychológie. Na Slovenskej Zdravotníckej Univerzite získal certifikát na certifikovanú činnosť Dopravná psychológia s licenciami vydanými Slovenskou komorou psychológov. V tomto odbore aj reprezentuje Slovensko ako člen medzinárodnej pracovnej skupiny TPI – Transport Psychology International a EFPA. Je absolventom 5-ročného výcviku v Systemickom koučingu a managemente v Prahe.

Previous
Previous

Prečo mladí vodiči častejšie zahynú na cestách než skúsenejší šoféri?

Next
Next

Náš život so zvieratami